Izzivi v lesarstvu 2019

Poročilo o strokovni podpori pri organizaciji in izvedbi posveta Izzivi v lesarstvu in okrogle mize Trendi bivanja – pogled slovenskih podjetji

Kdaj: 7. november 2019 ob 11.00 uri

AMBIENT Ljubljana, Sejem pohištva 2018, Gospodarsko razstavišče, Dunajska cesta 18, Ljubljana, Dvorana Urška

V društvu lesarjev Slovenije smo prevzeli strokovno podporo pri organizaciji in izvedbi posveta Izzivi v lesarstvu – TRENDI BIVANJA in okrogle mize – pogled slovenskih podjetji. V Društvu smo se tokrat odločili za nekoliko drugačen koncept prireditve. Odločili smo se za eno daljše predavanje o Trendih bivanja priznane predavateljice, nato pa smo organizirali okroglo mizo s predstavniki priznanih slovenskih podjetji, ki imajo visok delež prodaje na tujih trgih.

Na začetku dogodka je dr. Aleš Ugovšek, ki je vodil prireditev najprej navedel nekaj iztočnic o bivanju v prihodnosti. V nadaljevanju je je imel uvodni nagovor direktor direktorata za lesarstvo na MGRT Anton Danilo Ranc. V uvodnem nagovoru je poudaril, da se v tujino še vedno izvozi prevelik delež slovenske hlodovine. Direktorat za lesarstvo je od svoje ustanovitve do danes in bo tudi še v prihodnosti podpiral projekte, ki bodo zagotavljali čim večjo predelavo lesa v Sloveniji.

Sledil je govor uveljavljene predavateljice iz tujine Oona Horx-Strathern. Gospa je bila izbrana na priporočilo enega naših dolgoletnih članov. Gospod je poslušal njeno predavanje na dogodku v Avstriji in bil navdušen zato smo se odločili, da jo povabimo tudi v Ljubljano. Oona Horx-Strathern prihaja iz Londona in ima 25 let izkušenj iz svetovanja za trende. Je predavateljica in avtorica. Poleg pisanja o gradnji in življenju v prihodnosti, je delala na številnih študijah in poročilih za Zukunftsinstitut. Kot svetovalka trendov je sodelovala pri mednarodnih podjetjih, kot so Unilever, Beiersdorf, Philip Morris in Deutsche Bank. Njena strast so arhitektura in oblikovanje, razvoj mest, socialno-demografske spremembe in naš razvijajoč se odnos do pametne tehnologije.

V svoji eno uro dolgi predstavitvi se je osredotočila na predstavitev trendov in mega trendov, ki se dogajajo v svetu. Izpostavila je tri glavne trende digitalizacija, staranje prebivalstva in pa individualizacija. Vse te trende je najprej na široko predstavila nato pa predstavila kako ti trendi vplivajo na spremembo načrtovanja mest in stavb in stanovanj. Pri staranju prebivalstva je poudarila pomen gradnje  stanovanjskih skupnosti, kjer je omogočeno zasebno življenje posameznika ter veliki in skupni prostori za najrazličnejše oblike druženja od skupnih kuhinj do prostorov za sporočanje in družabne dogodke. Pri megatredu individualizacija je poudarila več samskih majhna stanovanja in veliko skupnih prostorov. Eden od trendov je tudi modularna gradnja, ter zasnova in izvedba zelenih stavb in mest. Eden od trendov je tudi velika uporaba lesa, tako v gradbeništvu, visoka lesena gradnja in uporaba lesa kot toplega materiala v notranjosti stavb.

V nadaljevanju je sledila okrogla miza s predstavniki  priznanih Slovenskih podjetji: Matej Feguš, Donar d.o.o., Leon Kralj, GOAP d.o.o., Dimitrij Živec, Intra lighting d.o.o., dr. Dean Besednjak, Kronoterm d.o.o., Franc Tolar, Alples, d.d., Bogdan Božac, Marles d.d., Friderik Knez, ZAG. Razpravljavci so vsak iz svojega področja ozirom podjetja govorili kako oni vidijo trende, ki so bili predhodno predstavljeni ter kako so njihova podjetja pripravljena na te trende. Strinjali so se da je v slovenskih podjetjih veliko znanja, ki ga lahko tržimo. Po drugi strani so slovenska podjetja večinoma premajhna da bi s svojo ponudbo izdelkov in storitev, pokrila povpraševanja velikih držav.  

Ocenjujemo, da sta bila predavanje in okrogla miza zelo dobo izvedena in da smo z izvedbo dosegli želeni namen to je ponuditi udeležencem širok pogled na trende bivanja v prihodnosti. Poslušalci so pridobili številne informacije kaj nas v prihodnosti čaka v zvezi načrtovanjem in gradnjo mest in stavb. Torej kako bomo živeli v prihodnje.

Posveta in okrogle mize se je udeležilo preko 140 poslušalcev iz zelo različnih področji od lesarstva, gradbeništva, arhitekture do  oblikovanja in ekonomije. Udeležili so se ga številni predstavniki podjetji kot tudi študenti.


Kdaj: 7. november 2019 od 11.00 do 14.00

Kje: AMBIENT Ljubljana, Sejem pohištva in notranje opreme 2019, Gospodarsko razstavišče, Dunajska cesta 18, Ljubljana, Dvorana Galerija.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za lesarstvo, SPIRIT  Slovenija, Društvo lesarjev Slovenije, SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo skupaj z drugimi partnerji vas vabijo na posvet TRENDI BIVANJA in okroglo mizo Trendi bivanja – pogled slovenskih podjetji. 

Na posvetu in okrogli mizi bomo govorili o spremembah bivanja in novostih ter inovacijah v naših domovih. Poiskali bomo odgovore na vprašanja kot so: Kakšni so svetovni in Evropski trendi bivanja? Kako bomo živeli v prihodnje? Kako bodo opremljena naša stanovanja in hiše? Kakšni so trendi v stanovanjski gradnji? Predavateljica Oona Horx-Strathern iz nemškega inštituta o prihodnosti, se bo osredotočila na nujna vprašanja, trende in ideje, ki nas navdihujejo za nove načine razmišljanja. Kako lahko bolje oblikujemo arhitekturo naših mest, naših stavb in predvsem arhitekturo našega življenja? Posvet bo priložnost za vse v lesarski in gradbeni panogi ter tudi za vse, ki se kakorkoli ukvarjajo z bivanjem in opremo doma, da prisluhnejo o trendih bivanja v prihodnosti. Udeleženci bodo pridobili nova znanja in poglede ter se lahko pravočasno pripravili na spremembe ter te spremembe izkoristili kot poslovno priložnost.  

Program posveta:

Pozdravni nagovor Anton Danilo Ranc, MGRT, Generalni direktor, Direktorata za lesarstvo

Trendi bivanja, Oona Horx-Strathern, Zukunftsinstitut, Nemčija

Okrogla miza:  Trendi bivanja – pogled slovenskih podjetji

Gostje okrogle mize:

  • Matej Feguš, Donar d.o.o.
  • Leon Kralj, GOAP d.o.o.
  • Dimitrij Živec, Intra lighting d.o.o.
  • dr. Dean Besednjak, Kronoterm d.o.o.
  • Franc Tolar, Alples d.d.
  • Bogdan Božac Marles d.d.
  • Friderik Knez, ZAG                                                                                                                                     

Druženje in izmenjava mnenj ob prigrizku.

Posvet in okroglo mizo bo povezoval dr. Aleš Ugovšek

Udeležba na posvetu je brezplačna, vendar se je potrebno na dogodek prijaviti. Prijava na spodnjem obrazcu 

                        

V sodelovanju z: 

 

O predavateljici;

Oona Horx-Strathern, Zukunftsinstitut,

Prihaja iz Londona z več kot 25 letnimi izkušnjami iz svetovanja za trende, predavateljica in avtorica. Poleg pisanja o gradnji in življenju v prihodnosti je delala na številnih študijah in poročilih za Zukunftsinstitut. Kot svetovalec trendov je sodelovala pri mednarodnih podjetjih, kot so Unilever, Beiersdorf, Philip Morris in Deutsche Bank. Predavanja izvaja za  širok spekter strank, ki segajo od arhitekturnih konferenc do univerz, gradbene industrije in notranje opreme. Čas razdeli med Nemčijo, Londonom in hišo prihodnosti na Dunaju, ki jo zgradila z možem Matthiasom Horxom. Njena strast so arhitektura in oblikovanje, razvoj mest, socialno-demografske spremembe in naš razvijajoč se odnos do pametne tehnologije.