Dnevi slovenskega lesarstva

Tretji Dnevi slovenskega lesarstva v znamenju izzivov in priložnosti lesarske panoge

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo in javna agencija SPIRIT organizirata že tretje Dneve slovenskega lesarstva. Gre za osrednji nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije, ki bo poleg različnih okroglih miz, strokovnih predavanj nudil tudi organizirana mednarodna poslovna srečanja lesarskih podjetij, na dogodku pa bodo podeljene tudi nacionalne nagrade in priznanja za Lesarski presežek leta 2022.

Letošnji Dnevi slovenskega lesarstva bodo osredotočeni na izzive lesne in pohištvene industrije iz okoljskega vidika, krožnega gospodarstva, kadrov v lesarstvu, internacionalizacije in implementacije industrijske strategije, v kateri ima lesno-predelovalna panoga zelo pomembno vlogo.

Namen Dnevov slovenskega lesarstva je strokovni in splošni javnosti predstaviti ključne izzive in priložnosti lesno predelovalne panoge, ki jo čakajo pri prehodu v ogljično nevtralno in digitalizirano družbo ter opozoriti na pomen lesa pri blaženju klimatskih sprememb, kar je v skladu z usmeritvami Slovenije in Evropske unije. Cilj je tudi okrepiti splošno zavedanje o lesu, spodbujati uporabo lesa pri gradnji objektov in opremljanju doma, informirati javnost o prednostih lesene gradnje in rabe lesa v bivalnem okolju ter njegovem ekološkem pomenu in družbeni odgovornosti. 

V sredo, 13. aprila 2022, bo potekala otvoritev osrednjega strokovnega dogodka slovenske lesne industrije, na katerem bodo predstavljene potrebe in pričakovanja pohištvenega sektorja, izzivi in perspektiva evropske lesne in pohištvene industrije, skupaj s priložnostmi panoge v okviru zelenega dogovora in načrta za okrevanje in odpornost ter  implementacije industrijske strategije. Prvi dan bo v popoldanskem delu obogatila podelitev nacionalnih nagrad in priznanj za Lesarski presežek leta 2022. Nagrade za izbrane lesene izdelke, ki predstavljajo reprezentativno in globalno poslovno uspešno ponudbo slovenskega lesarstva, bo SPIRIT Slovenija letos podelil že drugič. Nagrajeni lesarski presežki bodo tudi na ogled v dvorani.

Drugi dan dogodka, četrtek, 14. aprila 2022, bo v znamenju razprav o kadrih in poklicih v lesarstvu ter pomoči lesarskim podjetjem pri širitvi poslovanja na tuje trge. Sledila pa bodo tudi mednarodna poslovna srečanja lesarskih podjetij.

Udeležba je brezplačna, potrebna je predhodna prijava.